Canis aureus - Jakhals

Canis aureus - Jakhals

GOUDEN JACKAL


Opmerking 2

WETENSCHAPPELIJKE CLASSIFICATIE

Koninkrijk

:

Animalia

Phylum

:

Chordata

Subphylum

:

Gewervelde dieren

Klasse

:

Mammalia

Bestellen

:

Carnivora

Onderorde

:

Caniformia

Familie

:

Canidae

Soort

:

Canis

Soorten

:

Canis aureus

Gemeenschappelijke naam

: gouden jakhals

ALGEMENE DATA

  • Lichaamslengte : 70-85 cm (plus 25 cm staart)
  • Schofthoogte (1): 40 cm
  • Gewicht: 7-15 kg
  • Levensduur: 8-9 jaar in het wild maar tot 16 jaar in gevangenschap
  • Seksuele volwassenheid: 11 maanden

HABITAT EN GEOGRAFISCHE DISTRIBUTIE

De gouden jakhals, wetenschappelijke naam Canis aureus van de Canidae-familie is het een vleeseter die we in de centraal-noordelijke gebieden van Afrika vinden; in het zuidoosten van Europa (in de Balkan, Hongarije, Oekraïne, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Noordoost-Italië) en in Azië in het zuiden (Turkije, Syrië, Irak, Iran, Centraal-Azië, India, Sri Lanka, Myanmar, Thailand en Indochina).

Dankzij het feit dat het een omnivoor dier is en dat het zonder problemen droge omgevingen kan verdragen, leeft de goudjakhals in een grote verscheidenheid aan habitats, variërend van woestijn, groenblijvende bossen, semi-aride gebieden, graslanden, savannes tot landelijke en agrarische gebieden. gebieden met inbegrip van semi-stedelijke omgevingen. Het is gevonden vanaf zeeniveau tot 2000 meter hoogte.

KARAKTER, GEDRAG EN SOCIAAL LEVEN

De gouden jakhals leeft in principe in paren, een mannetje tegen een vrouwtje. Vaak wordt deze groep ook vergezeld door de kinderen van het echtpaar dat "helpers" wordt genoemd, aangezien zij de ouders helpen bij het fokken van het volgende nest en in alle opzichten ondergeschikt zijn aan de ouders. Er is echter geconstateerd dat er een groot familiegevoel is, aangezien de hele groep meewerkt in de zorg voor het vrouwtje en de jongen, door voedsel en bescherming te bieden.

Elke groep heeft zijn eigen territorium van ongeveer 3 vierkante kilometer dat zorgvuldig wordt gemarkeerd met urine door zowel het mannetje als het vrouwtje. In tegenstelling tot wat er bij de meeste soorten gebeurt, is het in het geval van de gouden jakhals het vrouwtje dat het mannetje controleert en hem weghoudt van andere vrouwtjes die hem kunnen "afleiden".

Het leven van de groep verloopt volgens hetzelfde ritme: ze eten en slapen samen en doen tegelijkertijd dezelfde dingen, inclusief jagen.

Het is een jagersdier, ook al valt het geen grote dieren aan. De jacht op de grote katten volgt en wanneer bijvoorbeeld een leeuw een prooi doodt, neemt een staat van opwinding het over en schreeuwt, waardoor andere jakhalzen worden aangetrokken. Als de leeuw een deel van het karkas verlaat omdat het vol is, zullen de jakhalzen eten wat er nog over is. Terwijl andere dieren arriveren, neemt hij een stuk vlees en begraaft het in een geïmproviseerd gat om het later in een rustig tempo op te eten.

Het zijn dieren die leven in holen die in de grond kunnen zijn (ze kunnen ook holen gebruiken die leeg zijn gevonden door andere dieren) of in rotsen. Het zijn voornamelijk nachtdieren, vooral in de gebieden die het meest door de mens worden bezocht.

Als gevolg van verstedelijking leeft het steeds vaker in de buurt van steden. In India, waar dieren die vanwege religieuze overtuigingen zijn gestorven, niet worden gegeten, is het niet ongebruikelijk om hem een ​​verlaten karkas te zien verslinden.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

Het lijkt veel op een hond, het heeft een nogal ruige vacht van een goudgele kleur met enkele bruine punten, zelfs als de kleur meer of minder intens kan worden, afhankelijk van het seizoen en het gebied waar het leeft.

COMMUNICATIE

Elke soort heeft zijn eigen specifieke repertoire om te communiceren. De gouden jakhals is geen uitzondering en het geschreeuw kan in vario worden gemoduleerd. Als twee jakhalzen bijvoorbeeld samen huilen, betekent dit dat er een band tussen hen is.

Lichamelijk contact is ook belangrijk: ze krabben elkaar vaak om de band van de groep of het stel te versterken.

EETGEWOONTES

De goudjakhals eet 54% voedsel van dierlijke oorsprong en de rest van plantaardige oorsprong: jonge gazellen, knaagdieren, hazen, gevallen vogels en hun eieren, reptielen, kikkers, vissen, insecten en fruit en als het gebeurt, minachten ze geen aas. Heel vaak wachten ze geduldig tot een ander dier klaar is met eten om zich te voeden met de overblijfselen.

REPRODUCTIE EN GROEI VAN DE KLEINE

Er is geen precieze periode waarin de paring en de daaropvolgende geboorten plaatsvinden. Laten we zeggen dat ze het meest voorkomen in de maanden januari-februari in Afrika en april-mei in Europa.

De gouden jakhalzen zijn strikt monogame dieren en in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken dat ze een groot familiegevoel hebben, zijn er in het algemeen groepen gouden jakhalzen gevormd door het basispaar en door een of twee volwassenen die 'helpers' worden genoemd en die niets anders zijn dan de kinderen van het echtpaar die bij hun ouders blijven, ondanks het bereiken van seksuele volwassenheid, om hen te helpen bij het verzorgen van het volgende nest.

De dracht duurt ongeveer 63 dagen waarna er 1 tot 9 pups worden geboren (gemiddeld 2-4) die elk 200-250 gr wegen. De kleintjes komen ter wereld in speciale holen binnen het territorium van de ouders en worden geboren met gesloten ogen die pas na tien dagen geopend worden.

De jongen worden ongeveer 2 maanden door hun moeder gezoogd en daarna gespeend. In eerste instantie beginnen ze met het eten van regurgitatie van familieleden en pas na drie maanden zullen ze vast voedsel gaan eten. Vaak worden de puppy's verzorgd door de helpers, zodat de ouders kunnen gaan jagen en eten.

De jongen zijn ongeveer elf maanden geslachtsrijp.

STAAT VAN DE BEVOLKING

De gouden jakhals op de IUNC Rode lijst is geclassificeerd als een dier met een laag risico, MINSTE ZORG (LC).

De enige zekere schatting van zijn populatie is 80.000 exemplaren in het Indiase subcontinent, terwijl er geen schattingen zijn voor de populaties van het Afrikaanse en Europese continent.

Hoewel het niet onmiddellijk met uitsterven wordt bedreigd, is het zeker dat de populatie voortdurend afneemt. Landbouw en fokkerij die activiteiten waren die het leven van de goudjakhals bevorderden, nemen voortdurend af en worden vervangen door industrialisatie en intensieve landbouw, evenals steeds meer gebieden die worden verstedelijkt.

Dus laten we zeggen dat de enige bedreiging de voortschrijdende "beschaving" is.

De soort is opgenomen in de bijlage II van CITES in India (Conventie inzake internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten, eenvoudigweg bekend als de "Conventie van Washington") en elke staat heeft nationale wetten voor zijn bescherming en bescherming.

SOCIAAL, ECONOMISCH EN ECOSYSTEEM BELANG

De gouden jakhals is over het algemeen geen dier dat goed wordt beschouwd, omdat het de gecultiveerde velden met maïs, suikerriet en watermeloen binnendringt en vernietigt. Bovendien aarzelt hij niet om kuddes schapen aan te vallen. In ieder geval moet worden gezegd dat het een belangrijke rol speelt in het ecosysteem door de rol te vervullen van aaseter, die afval en aas eet rond de steden. Ze houden ook de populaties knaagdieren, hazen en konijnen onder controle.

NIEUWSGIERIGHEID'

Goudjakhalzen zijn dieren die als hond kunnen worden getemd en binnenshuis kunnen worden gehouden. Het enige verschil met een gewone hond is dat ze schuwer blijven en zich niet door vreemden laten benaderen.

In het Midden-Oosten is het een zeer gerespecteerd dier en geniet het een goede reputatie, net als de vos in Europa.

In het oude Egypte was het een zeer vereerd dier. De god Anubis, heer van de onderwereld, werd nu afgebeeld met het gezicht van een jakhals en het lichaam van een man (foto rechtsboven), nu als jakhals.

Opmerking
  1. schoft: lichaamsgebied van de viervoeters tussen de bovenrand van de nek en de rug en boven de schouders, in de praktijk het hoogste deel van het lichaam (exclusief het hoofd);
  2. afbeelding niet auteursrechtelijk beschermd.

Video: Jackal Canis aureus - a cheeky coward! Filmed on GoPro. Film studio aves