Panthera pardus - Luipaard

Panthera pardus - Luipaard

LUIPAARD
(Panthera pardus)


Opmerking 2

WETENSCHAPPELIJKE CLASSIFICATIE

Koninkrijk

:

Animalia

Phylum

:

Chordata

Subphylum

:

Gewervelde dieren

Klasse

:

Mammalia

Bestellen

:

Carnivora

Onderorde

:

Feliformia

Familie

:

Felidae

Onderfamilie

:

Pantherinae

Soort

:

Panthera

Soorten

:

Panthera pardus

Gemeenschappelijke naam

: luipaard

ALGEMENE DATA

  • Lichaamslengte: 1,60 m (inclusief 60 cm staart) - 2,95 m (inclusief 95 cm ding)
  • Schofthoogte(1): 45 - 80 cm
  • Gewicht: 23 - 90 kg
  • Levensduur: in gevangenschap tot 21-23 jaar; in het wild is het niet bekend, maar wordt geschat op ongeveer 7-10 jaar
  • Seksuele volwassenheid: 2, 5 - 3 jaar

HABITAT EN GEOGRAFISCHE DISTRIBUTIE

Daar Panthera pardus beter bekend als luipaard, het is een katachtige die in een grote verscheidenheid aan habitats leeft, variërend van regenwouden, bossen, struikgewas, graslanden, bergen en vochtige plateaus. In feite wordt het algemeen aangetroffen in Oost- en Centraal-Afrika (behalve de woestijngebieden van de Sahara en Kalahari), op het Arabische schiereiland, in de Sinaï en in Turkije. We gaan dan verder naar de hele zuidelijke gordel van Azië: India, China, het Russische Verre Oosten, de Kaukasus om bij de eilanden Java en Sri Lanka te komen.

In de volgende landen: Hong Kong, Koeweit, Libië, Singapore, Syrië, Tunesië wordt als uitgestorven beschouwd en zijn aanwezigheid is onzeker in Irak, Kazachstan, Korea, Libanon, Lesotho, Mauritanië.

Over het algemeen zijn de ideale habitats dicht bij water, omdat het na het eten moet drinken.

KARAKTER, GEDRAG EN SOCIAAL LEVEN

De luipaard is, net als veel van de grote katten, een eenzaam dier en brengt gewoonlijk de dag door in zijn hol of op een boom, waar hij zich heel goed camoufleert dankzij de kleur van zijn vacht, binnen zijn territorium, zoals gewoonlijk het geval is. hij gaat 's nachts jagen, maar het is niet ongewoon om hem overdag te zien jagen.

Het gaat niet om met zijn soortgenoten en markeert zijn territorium (dat gemiddeld ongeveer 25 km2 bedraagt) met urine om de mannetjes van zijn soort aan te geven niet over te steken en vaak brult het luipaard om zijn aanwezigheid te versterken. Het territorium kan alleen met vrouwen worden gedeeld, maar niet ook met mannen.

Een kenmerk van de luipaard is dat ze vredig tussen mensen konden leven en niet gezien konden worden, zo groot is zijn vermogen om te camoufleren en weten hoe hij zich in stilte moet bewegen.

Het zijn uitstekende hardlopers, uitstekende klimmers zowel in de bergen als in de bomen, goede zwemmers (hoewel niet zo uitstekend als tijgers) maar niet bepaald waterliefhebbers (ze zouden nooit een prooi in het water achtervolgen in tegenstelling tot tijgers),

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

De luipaard van alle katachtigen is zeker de meest heimelijke, gracieuze en krachtige met een gespierd lichaam.

Het wordt gekenmerkt door een gevlekte vacht met zeer goed gemarkeerde donkere ringen en over het algemeen variëren de patronen en de kleur van de vacht aanzienlijk tussen de luipaarden van de verschillende regio's, evenals de dichtheid van de vacht die in tropische regio's de neiging heeft om een ​​kortere en kortere vacht te hebben. kortere vacht, terwijl in de koude klimaatregio's de vacht langer en dichter is. Er is waargenomen dat er over het algemeen een neiging tot melanisme (donker gekleurde vacht) is wanneer de luipaard leeft in dichte gebieden met ondergroei, dus in donkere omgevingen, waar er behoefte is aan donkere kleuren voor een betere camouflage.

De bijzonderheid is de staart, lang en massief, die dient om balans te geven en die wordt vastgehouden met de punt omhoog wanneer het dier loopt.

Het heeft een uitstekend nachtzicht, zes keer hoger dan dat van de mens, in feite zijn zicht en gehoor de twee meest gebruikte jachtwapens.

De poten zijn erg lang, krachtig en voorzien van beide intrekbare klauwen die worden gebruikt om de prooi te grijpen en om het territorium te markeren door aan de bomen te krabben, en met vlezige kussentjes waardoor hij geruisloos kan bewegen.

Het is ook voorzien van krachtige tanden, zoals bij de meeste katachtigen, en met kaken met een sterk spierstelsel waardoor het in staat is prooien te grijpen en te grijpen.

EETGEWOONTES

De luipaard is een uitstekende en geduchte jager. Het voedt zich met een vrij gevarieerde verscheidenheid aan dieren, variërend van herbivoren (gazellen, impala's, enz.) Tot varkens, primaten, honden, vissen, vogels en als ze honger hebben, eten ze ook insecten ... kortom, wat ze ook doen. begrijp het, minacht het niet.

Hij jaagt meestal 's nachts en legt zeer lange afstanden af ​​om de prooi te vinden die hij stilletjes nadert om erop neer te duiken wanneer hij geen kans meer heeft om te ontsnappen en hem te doden. Het valt zelden aan in het open veld.

Als de prooi een bepaalde grootte heeft, kan de luipaard hem niet allemaal tegelijk opeten, dus om te voorkomen dat aaseters hem opeten, brengt hij hem naar een boom, plaatst hem in de vork tussen twee takken en bewaart hem als voorraad.

REPRODUCTIE EN GROEI VAN KINDEREN

Wanneer een mannetjesluipaard na de paring een loops vrouwtje aantreft, leven ze enige tijd samen voordat het vrouwtje gaat bevallen, maar normaal vertrekt het mannetje voordat de welpen geboren zijn en neemt ze niet deel aan ouderlijke zorg.

Afhankelijk van de regio waarin ze leeft, kan het vrouwtje op elk moment van het jaar paren (India en Afrika) of van januari tot februari (Mantsjoerije en Siberië). De hitte duurt ongeveer een week, terwijl de draagtijd 90 tot 105 dagen duurt. 2-3 pups kunnen worden geboren, maar meestal overleven slechts 1 of 2.

Om het vrouwtje te baren, zoekt ze naar een grot, die haar hol zal vertegenwoordigen. Bij de geboorte wegen luipaardwelpen ongeveer een halve kilo, zuigen melk van hun moeder en zijn blind gedurende de eerste tien dagen van hun leven. waarmee de jongeren de moeder beginnen te vergezellen op jacht om de technieken te leren.

Ze blijven tot 18 - 24 maanden bij hun moeder, daarna gaan ze op zoek naar hun eigen territorium.

VOORSPELLING

De andere dieren die op luipaarden kunnen jagen, zijn leeuwen, tijgers en krokodillen en de beste verdediging die het tegen hen heeft, is camouflage.

STAAT VAN DE BEVOLKING

Ondanks het feit dat het luipaard leeft zoals we hebben gezien in een grote verscheidenheid aan habitats en regio's, als gevolg van de toenemende antropisatie, met de daaruit voortvloeiende vernietiging van zijn natuurlijke habitats, jacht en ziekten, is het nu geclassificeerd op de IUNC Rode lijst als NEAR THREATENED (NT) dat is een taxon die bijna met uitsterven wordt bedreigd en die binnen drie generaties (30 jaar) zou kunnen optreden als er geen adequate maatregelen worden genomen.

NIEUWSGIERIGHEID'

Een bepaald type luipaard is de ZWARTE PANTER, wat niets meer is dan een zwart gepigmenteerde luipaard die voorkomt in de tropische wouden van Azië.

Opmerking

  1. Schoft: lichaamsgebied van de viervoeters tussen de bovenrand van de nek en de rug en boven de schouders, in de praktijk het hoogste deel van het dierlijk lichaam;
  2. afbeelding niet auteursrechtelijk beschermd.

Video: Panthera pardus, Leopard, Luipaard. Sri Lanka